W dniu 06.06.2024r w klasie 3c odbyły się zajęcia na temat: „Kulinarne podróże po Europie, smakołyki z różnych krajów” przeprowadzone przez P. Ewę Lisicką.
W przygotowanie spotkania zaangażowali się Rodzice Uczniów, którzy wspólnie z dziećmi zrobili zdrowe smakołyki z różnych krajów Europy. Dzieci prezentując wykonane potrawy opowiadały o swoich upodobaniach kulinarnych oraz tradycjach kulinarnych mieszkańców innych krajów. Uczniowie z angażowaniem wypowiadali się na temat wpływu zdrowego odżywiania na dobre samopoczucie oraz prawidłowe funkcjonowanie człowieka. Na koniec zajęć odbyła się wspólna degustacja potraw podczas której dzieci przestrzegały zasad i kultury spożywania posiłków. W zajęciach uczestniczyli: P. Dyrektor Szkoły Marzen Stasiło, pedagog szkolny P. Renata Marcula i Rodzice Uczniów klasy 3c.
Dziękujemy Rodzicom za tak ogromne zaangażowanie i pomoc w przygotowaniu tego spotkania.
Podejmowane w szkole działania edukacyjno – profilaktyczne przyczyniają się do kształtowania właściwych zachowań prozdrowotnych dzieci i osób dorosłych w zakresie zdrowego stylu życia. Dobra komunikacja międzypokoleniowa jest istotnym elementem edukacji zdrowotnej, a wybory żywieniowe dokonywane każdego dnia warunkują jakość naszego życia.
Opracowały: Ewa Lisicka – wychowawca klasy 3c i Renata Marcula – pedagog szkolny.